Šokolādes pagale
Pirms daudziem gadiem, laikos, kad bērniem saldumus pirka skopi, mājās gatavota šokolādes pagale bija viens no iemīļotākajiem kārumiem. Manā recepšu grāmatā lappuse, kurā lasāma šī garduma gatavošanas pamācība, ir pagalam nobružāta un traipu traipiem izrotāta – tas no biežas šķirstīšanas un virināšanas. Bet pie nosaukuma ievilktas trīs treknas izsaukuma zīmes!!!
Vārds vārdā no padomjlaiku burtnīcas:
2 paciņas cepumu (labāk „Jubilejas”),
1kg marmelādes konfektes,
½ paciņa sviesta,
3 ēdamkarotes kakao.
Konfektes sagriež, cepumus sarīvē vai saberž, pieliek kakao, pielej izkausētu sviestu, samaisa. Ar rokām veido vairākus klaipiņus.
Laika gaitā, protams, ieviesušās korekcijas. Kas to vairs atceras, cik svēra tādi Jubilejas cepumi, turklāt tie no veikalu plauktiem, šķiet, pazuduši. Pieņemu, ka der jebkuri saldi cepumi ap 400 g. Es izlīdzos ar Indrānos tapušajām kviešu drumstalām. Un kur nu bez krāsainajām, dažādajām Indrānu marmelādes konfektēm! Kam smeķē, noteikti var pievienot riekstus un sēklas, rozīnes, sukādes vai citus žāvētus augļus. Vēsturiskajā receptē nav minēts, bet izkausētajam sviestam jābūt atdzesētam un pagales pēc pagatavošanas jānovieto vēsumā, lai sastingst. Kad pacietības mērs pavisam pilns, kārumu ņem ārā no ledusskapja vai pieliekamā, griež biezās šķēlēs un krāmē šķīvī.